Waarom VINCI Energies bekend en toegankelijk wil zijn in de M&A markt

‘Wij acquireren op het thema ‘verbinden’ en onze beste acquisitie kwam uit onverwachte hoek.’

In de jaren dat Maurice Royen werkzaam is bij VINCI Energies, was hij betrokken bij maar liefst 27 acquisities in Nederland. Tegenwoordig is hij CFO van VINCI Energies Nederland en medeverantwoordelijk voor M&A. Routine wordt het nooit, vertelt hij: “Iedere acquisitie is weer anders. Vergelijk het met dansen; je moet je telkens aanpassen aan de stijl van je partner.”

VINCI Energies is een van de divisies van VINCI, een conglomeraat van bedrijven die actief zijn in de infrastructuur-, bouw- en energiesector en beursgenoteerd aan de CAC 40. De decentrale netwerkorganisatie VINCI Energies richt zich op netwerken en integratie, optimalisatie van prestaties, energie-efficiency en data. Dat doen ze om de uitrol van nieuwe technologieën te versnellen en om twee belangrijke veranderingen te ondersteunen: de digitale transformatie en de energietransitie. In Nederland werkt VINCI Energies vanuit ruim 65 business units onder de netwerk merken Actemium, Axians en Omexom en lokale merken. Ieder merk heeft een eigen expertisegebied: industriële dienstverlening, ICT en automatisering, elektriciteit en netwerken én in het beheer en onderhoud van gebouwen en installaties. Het overkoepelende thema voor al deze activiteiten is ‘verbinding’.

Geschikte overnamekandidaten

Binnen VINCI Energies in Nederland worden de acquisitie doelstellingen geformuleerd voor expertisegebieden op basis van een gedeeld strategisch plan. Daarbinnen is M&A decentraal belegd bij de operationeel verantwoordelijke directeuren. Zij zijn van begin tot einde betrokken bij overnames; van het zoeken naar geschikte kandidaten tot aan de integratie van overgenomen bedrijven in ons land. Het vizier is daarbij breed gericht. Royen: “We zijn niet geïnteresseerd in het aankopen van directe concurrenten. Het is een voorwaarde dat acquisities kennis, markt en/of expertise moeten toevoegen aan ons portfolio. Bijvoorbeeld doordat ze zorgen voor verbreding, of doordat ze een nieuwe technologie of klantgroep meebrengen. Wij kijken met een open mind naar de markt en beoordelen potentiële acquisities op het feit of ze binnen onze portfolio en cultuur passen. Als een potentiële target binnen het thema ‘verbinden’ past, heeft het onze interesse en komen we graag meer te weten.”

Onverwachte hoek

Voor VINCI Energies Nederland zijn overnames geen doel op zich. In principe wordt gestreefd om maximaal 25 procent van de jaaromzet (630 miljoen euro) via acquisities te groeien. De integratie in de organisatie blijft dan beheersbaar en de risico’s zijn te overzien. Het zoeken naar overnamekandidaten voor VINCI Energies is een continu proces. Royen: “We zijn voortdurend in gesprek met diverse soorten partijen in ons netwerk. Het is daardoor bekend dat wij op zoek zijn naar bedrijven die bij onze portefeuille passen. Dat kunnen ondernemingen zijn waar een opvolgingskwestie speelt, of bedrijven die een volgende stap willen zetten en zich aan willen sluiten bij een sterke groep. Daarbij is ook sprake van serendipiteit. De beste acquisitie die we ooit gedaan hebben is ons ‘overkomen’. Verkopers komen soms uit een totaal onverwachte hoek.”

Lower middle market

Hoewel VINCI Energies in Nederland grotere overnames niet uit de weg gaat, hebben MKB-bedrijven (lower middle market) de voorkeur. “We zoeken parels die we aan onze ketting kunnen rijgen. Als je een bedrijf met 250 medewerkers overneemt, moet je een team beschikbaar hebben dat de integratie goed kan organiseren. Kleinere bedrijven zijn - ook qua cultuur - makkelijker te integreren.” Het liefst neemt Royen bedrijven over met een niet te hoge EBITDA. Des te meer ruimte is er voor groei, legt hij uit. “Wanneer we een kleiner bedrijf met beperkte EBITDA marge overnemen, kunnen we binnen korte tijd een aanzienlijke verbetering van de resultaten realiseren. Dat heeft te maken met onze professionele organisatie op het gebied van management, rapportages en processen. Daarnaast profiteren we natuurlijk van multiple arbitrage.” Bij een bedrijf met een EBITDA van bijvoorbeeld 15% is het veel lastiger om het resultaat te verbeteren. Daarmee wordt het risico te groot, vindt Royen. “Bij zo’n acquisitie gaat het al snel over hoge multiples. Voordat je de investering hebt terugverdiend ben je vele jaren verder.”

Cultural fit

Naast het feit dat een acquisitie toegevoegde waarde moet bieden is een ‘cultural fit’ vereist. Een target moet matchen met de cultuur en de kernwaarden van VINCI Energies. Royen: “Meestal merken we het snel als een bedrijf niet bij ons past. Dat is buikgevoel, maar wel gebaseerd op onze jarenlange ervaring. Als ik door een kantoor loop en enkele medewerkers op de vloer heb gesproken weet ik vaak al genoeg. Voor het tekenen van een SPA willen wij altijd met het management spreken, want deze mensen spelen een belangrijke rol in de integratie.”

Bekendheid in de markt

VINCI Energies Nederland is een sprekend voorbeeld van een bedrijf dat snel groeit door een programmatische benadering van M&A. Dankzij een continue focus op M&A en een gestructureerde aanpak is VINCI Energies in staat om jaarlijks meerdere succesvolle overnames af te ronden. Daarbij maakt de organisatie ook gebruik van Dealsuite. “Het is voor ons een goede manier om aan de Nederlandse markt kenbaar te maken dat wij op zoek zijn naar overnamekandidaten”, vertelt Royen. “Met Dealsuite wordt ons profiel bij meer partijen bekend en breiden wij ons netwerk uit. Daardoor weten partijen ons beter te vinden. Ook partijen uit het buitenland die ons anders wellicht niet hadden benaderd.”

Tijdige exclusiviteit

VINCI Energies etaleert op Dealsuite ook wat haar gewenste modus operandi in een M&A traject is, zodat geïnteresseerde partijen weten wat ze kunnen verwachten. “Wij geven de voorkeur aan volledige acquisities en kopen alleen bedrijven die winstgevend zijn. Daarbij hechten wij waarde aan een persoonlijke benadering gedurende het dealproces. Dat is via Dealsuite inzichtelijk voor potentiële dealpartners.” In een transactieproces wil VINCI Energies graag tijdig exclusiviteit. “Dat hoeft voor mij nog niet in de eerste fase van het overnametraject, maar wel zodra we gaan onderhandelen over een term sheet. Contact via Dealsuite kan direct exclusief beginnen, maar er kunnen in eerste instantie ook meer gegadigden zijn. Dat vinden wij niet erg, want het gaat hierbij om een eerste kennismaking. Je kunt bij Dealsuite zelf kenbaar maken wanneer in het proces je exclusiviteit wenst. Zo hebben wij aangegeven dat we uiterlijk vanaf de term sheet exclusief willen onderhandelen.”

Nieuwe overnames

Het afgelopen jaar was voor VINCI Energies een rustig jaar op het gebied van M&A. Dit jaar wordt dat anders, zegt Royen. Momenteel werkt VINCI Energies aan verschillende overnames. Sommige zitten nog in de voorfase, in andere gevallen zijn de onderhandelingen vergevorderd. Royen gaat ervan uit dat binnenkort ook Nederlandse acquisities via Dealsuite gerealiseerd gaan worden. “Ik merk dat de kwaliteit van de content steeds beter wordt doordat de bekendheid van het platform toeneemt. Ik heb mijn zoekfilters zo ingesteld dat ik relevante informatie krijg over proposities die geschikt zijn voor ons. En ik heb recentelijk diverse interessante bedrijven voorbij zien komen.”


Maurice Royen (CFO VINCI Energies Netherlands) “Ik merk dat de kwaliteit op Dealsuite steeds beter wordt, doordat de bekendheid van het platform toeneemt.”

Werkzaam bij een middelgroot, groot of beursgenoteerd bedrijf?

Boek hier direct een online demonstratie.

 

New call-to-action

Gerelateerde artikelen